Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cukierki dyniowo-kokosowe


cukierki warzywne
Wracamy po chwili nieobecności, ale nie wracamy z byle czym. Natalia przygotowała cukierki kokosowo- dyniowe. Są delikatne i rozmiarem w sam raz dopasowane do małych rączek (tych dużych też). Nie przedłużając - przepis w tym wpisie.

dyniowe kulki mocy

kulki mocy z kokosa

Przepis na domowe cukierki dyniowe

Składniki:
200 g puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia)
70 g daktyli
50 ml wody
80 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki cynamonu

czekolada:
30 g. masła kakaowego (lub orzechowego)
20 g karobu
10 mleka w proszku lub kaszki dla dzieci (można pominąć)
1/2 łyżki oleju kokosowego oleje kokosowego

Przygotowanie:
1. Daktyle umyć, wyjąć pestki i namoczyć przez 30 min, a następnie odsączyć wodę.
2. Puree z dyni, daktyle, wodę i cynamon zblendować blenderem na gładką masę.
3. Umieścić masę w misce i dokładnie wymieszać z mąką kokosową.
4. Uformować cukierki o pożądanym kształcie (u nas kulki), a następnie ułożyć na talerzyku i wstawić na kilka godzin do lodówki (wystarczą 2-3 h).
5. Po wyjęciu udekorować czekoladą.

Jak przygotować czekoladę do dekoracji?

1. Masło kakaowe roztopić w kąpieli wodnej.
2. Dodać karob, mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
3. Kiedy masa zgęstnieje dodać olej kokosowy.
4. Po ostygnięciu użyć do polewania cukierków.
5. Cukierki w polewie umieścić jeszcze w lodówce na ok. 15 min.

Smacznego! 👯

kokosowe pralinki

przekąska z dynii

Brak komentarzy