Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kremowe risotto ze szparagami

risotto dla dzieci
Kiedy dziecko ząbkuje i nie chce jeść muszę zawsze przygotowywać tylko ulubione rzeczy. W teorii powinna być to czekolada, banany i arbuz 👮, ale w praktyce chcę przygotowywać coś bardziej wartościowego. Sezon na szparagi w pełni, postanowiłam więc ukryć szparagi w ryżu i tak powstało moje risotto. Zrobiłam je pewnie zupełnie nieprofesjonalnie, nie po włosku, a po mamowemu, ale dziecku smakowało bardzo, a w wersji dla dorosłych dodaliśmy podsmażone krewetki. PYCHA! Zapraszamy na przepis dla całej rodziny.

szparagi dla dzieci

Przepis na kremowe risotto ze szparagami

Składniki:
10 szparagów
200 g ryżu
70 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 cebulka
2 ząbki czosnku
400  ml bulionu (ostatecznie użyj wody)

*dodatkowo w wersji dla rodziców i starszaków:
200 g krewetek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Szparagi obrać, umyć, odłamać stwardniałe końce i odciąć głowy szparagów, tak aby ugotować je w całości (są najpyszniejsze☺). Pozostałe części szparagów pokroić na ok. 1 cm kawałki.
2. Szparagi umieścić w garnku, zalać bulionem (lub wodą w wersji jeszcze prostszej) i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulkę oraz łyżkę masła. Gotować całość przez ok. 5 minut. 
3. Następnie wsypać ryż i gotować pod przykryciem do całkowitego ugotowania (miękkości). Sprawdź czas gotowania na opakowaniu. Ja gotowałam ok. 20 minut, aby był bardzo miękki.
4. Następnie dolać śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać.

Dla rodziców i starszego dziecka, dopraw do smaku!

*dodatkowo w wersji dla rodziców i starszaków:
1. W wersji dla doroślejszych, na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony drobno czosnek i obrane krewetki. Smaż je ok. 3-5 minut.
2. Całość dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

risotto szparagowe

szybkie risotto

Brak komentarzy