Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czekoladowy budyń jaglany

budyń jaglany z czekoladą
Dzisiaj trochę słodko, a trochę nie, bo jak zawsze bez cukru. Czekoladowy budyń jaglany możesz przygotować na mleku krowim lub na mleku roślinnym. Możesz serwować go w ramach przekąski lub jak u nas - w ramach śniadania. Inspiracją do przepisu był jak zwykle mój syn, tym razem w wersji ząbkującej, więc wiecie, że nie jest łatwo. Chciałam przygotować mu coś na bazie czekolady, bo w tak trudnych dniach, kiedy nie chce nic jeść, czekolada wydawała mi się łatwym sposobem na przekupienie go. Niestety nie mogłam pomylić się bardziej. Budyń w ramach śniadania zjadłam ja i nasi poranni goście. Morał z tego taki - nie zawsze przekupisz dziecko nawet czekoladą. 👯👮 Przepis zostawiam, bo fajny, mam nadzieję, że skorzystacie. 

budyń czekoladowy

Przepis na czekoladowy budyń jaglany

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
4 kostki gorzkiej czekolady 
3 łyżki słodkiego syropu (np. klonowy, może być miód)

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie umieścić w garnku, zalać mlekiem i wodą. Doprowadzić do gotowania i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 min (nie mieszaj, poczekaj aż w gotującej kaszy zaczną robić się "kratery", a kasza będzie całkowicie miękka). W międzyczasie dorzuć do kaszy kostki czekolady, tak aby zdążyły się rozpuścić.
2. Do ugotowanej kaszy dodać kakao i słodki syrop.
3. Za pomocą blendera zmiksować całość na gładką masę.

U nas podane ze świeżymi owocami. Możesz też serwować z domową konfiturą. Smacznego!

budyń na bazie kaszy

Brak komentarzy