Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryżanka z marchewką

zupa z marchewką
Delikatna zupa marchewkowa z ryżem, inaczej marchwianka, to propozycja już dla malutkich dzieci. W skład zupy wchodzą tylko najprostsze i podstawowe składniki. To także sprawdzony sposób naszych babć na biegunkę i kłopoty z małym brzuszkiem. Dla starszych dzieci ryżanka z marchewką sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. Można dodać ulubionych przypraw, aby dodać jej więcej wyrazu. Zapraszam na przepis.

ryżanka marchewkowa

Przepis na marchwiankę

Składniki:
2 marchewki
3 łyżki ryżu
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
1. Marchewkę oczyścić, umyć, drobno pokroić i zalać dwoma szklankami gorącej wody.
2. Ryż przepłukać i dodać do marchewki.
3. Gotować na małym ogniu przez ok. 35-40 minut (ryż powinien być ugotowany do miękkości).
4. Ugotowaną masę zblendować. Jeśli zupa jest za gęsta - dolej przegotowanej wody, tak aby uzyskać pożądaną gęstość. Do gorącej zupy dodać masło.
5. Gdy zupa nieco ostygnie, możesz dodać żółtko jajka, trochę mleka lub zaprawić zupę śmietanką i dodać ulubionych ziół (ja polecam tymianek). 

Smacznego! 😸

zupa marchewkowo ryżowa

marchewka z ryżem

Brak komentarzy