Obsługiwane przez usługę Blogger.

Omlet na słodko

omlet francuski
Ten przepis to nasz sposób na dzień pod tytułem "dziś nic nie chcę jeść" ze strony W lub na poranek w stylu "nie wiem co zrobić dziecku na śniadanie". Od zawsze mam problem z wymyślaniem szczególnych śniadań, żadna tajemnica, że jestem trochę leniuszkiem, a na dodatek rano zwyczajnie nie mam weny. Zapraszam Was na banalny przepis z serii śniadanie dla leniwych lub, jak kto woli, śniadanie dla niejadka.

omlet na słodko

Jak zrobić omlet na słodko?

Składniki:
*na 1 omlet
2-3 jajka
1/3 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
3 łyżki mąki (pszennej lub ryżowej)
1/2 łyżeczki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu umieść jajka, mleko i mąkę, a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
2. Na małej patelni (max. 20 cm średnicy) rozgrzej masło lub olej, a następnie na rozgrzaną patelnię przelej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem przez ok. 2-4 min, aż omlet zastygnie od spodu i lekko się zarumieni. Korzystając ze szpatułki obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 min, aż się zarumieni od spodu.
3. Podawaj z domowymi powidłami lub dżemem oraz bitą śmietaną.

U nas na zdjęciu bita śmietana i dżem żurawinowy.

Smacznego! 💗💗💗
omlet na śniadanie

Brak komentarzy