Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowe cukierki czekoladowe

pralinki czekoladowe
Będę z Wami szczera, im cieplej, tym mniej czasu spędzam w kuchni, dlatego dzisiaj proponuję przepis, który Natalia opracowała jeszcze w zeszłym miesiącu, kiedy słoneczka było mniej. Domowe cukierki czekoladowe to zdecydowanie fajna alternatywa dla tradycyjnych sklepowych czekoladek naładowanych cukrem. To też fajny pomysł na przekąskę na dziecięce urodziny lub jako prezent dla kogoś bliskiego - wystarczy ładnie zapakować. W razie czego w Internecie znajdziecie specjalne pudełeczka na pralinki. Zapraszam na przepis na domowe pralinki.

czekoladki własnej roboty

pralinki z czekoladą

Jak zrobić domowe czekoladki?

Składniki:
70 g masła kakaowego
140 g startej czekolady gorzkiej (zawartość kakao min. 80%)
2 łyzki kakao
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1,5 łyżki mleka w proszku
opcjonalnie: odrobina cynamonu lub siekanej laski wanilii
na nadzienie: suszona żurawina, drobno posiekane orzechy włoskie, pestki dyni (można wszystko razem zblendować lub dokładać osobno, w kawałkach)

Przygotowanie:
1. Masło kakaowe roztopić w kąpieli wodnej. Po czasie do masła dodać startą czekoladę, kakao, miód lub syrop z agawy, mleko. Wszystko razem wymieszać.  
2. Rozlać masę do foremek, do każdej foremki włożyć po troszkę nadzienia i poczekać aż masa ostygnie.
3. Gdy nie będzie już ciepła, umieścić foremkę w lodówce, aż do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego! 👌

domowa czekolada

Brak komentarzy