Obsługiwane przez usługę Blogger.

Deser karobowo-bananowy

deser bananowo karobowy
 Karob to świetna alternatywa dla kakaa, które tak często uczula. Z kolei banan, to doskonały zamiennik cukru, zwłaszcza taki dojrzały. Natalia przygotowała deser właśnie na bazie tych dwóch składników. Sama nie wiem czy to jeszcze deser czy już ciasto. W każdym razie to ciasto karobowo-bananowe jest lekkie i delikatne, sprawdzi się w upalne dni. Zapraszam na przepis! Acha.. spokojnie serwujemy taki deser maluchom, które ukończyły 1 roczek (ze względu na miód).

ciasto bananowe

Przepis na deser bananowy z karobem

Składniki:
4 banany
3 jajka
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki karobu
*na krem:
250 g twarogu
2 łyżki miodu
6 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki (1/2 banana zostawcie do dekoracji) i za pomocą blendera blednować na jednolitą masę (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany).
2. Masę przelać do formy i piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (u mnie kwadratowa silikonowa forma ok. 20 cm średnicy).
3. Na połowie ciasta w formie nałożyć pokrojone plasterki z pozostawionej części banana. 
4. Kiedy ciasto już będzie gotowe i ostygnie, należy pokroić je na 4 równe części (2 z bananem na górze, a 2 bez). 
5. Przygotować krem: zmieszać wszystkie składniki na krem za pomocą blendera lub miksera.
6. Następnie na części ciasta bez banana nakładać krem, a na warstwę kremy nakładać części ciasta z bananem. 
7. Wstawić deser na co najmniej 3 h do lodówki. Podawać po zastygnięciu masy.

Smacznego! 💖💖💖

deser karobowy

deser bananowy


Brak komentarzy