Obsługiwane przez usługę Blogger.

Różowe naleśniki z buraka

naleśniki z buraków
Naszło mnie na wzbogacanie naszej codziennej diety. Pierwsze co przyszło mi do głowy to buraki - zupełnie nie wiem dlaczego. Tym sposobem w ciągu ostatnich dwóch tygodni jedliśmy już brownie z buraka, zupę krem z buraczków, placki z buraka i naleśniki buraczane. Podzielę się tylko częścią z tych przepisów, bo niestety niektóre z powyższych pozycji znikały szybciej niż zdążyłam zrobić zdjęcie. Z pewnością numerem jeden pozostaną te naleśniki i buraczane brownie, nie raz powtórzę te przepisy. Zapraszam na post z przepisem!

naleśniki z buraków

co zrobić z burakiem

Przepis na naleśniki z burakami:

Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki (u mnie pszenna)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju roślinnego
1 upieczony burak (ok. 100 g)
1 łyżeczka miodu
*odrobina oleju do smażenia

nadzienie serowo-koperkowe:
100 g serka białego (np. "Mój Ulubiony", "President")
3 łyżki śmietany
1 pęczek koperku

za szklankę rozumiem szklankę o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Upieczonego buraka obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części.
2. W jednym naczyniu umieścić jajka, mąkę, wodę, części buraka, olej rośliny, miód i zmiksować wszystko na gładką masę korzystając z blendera.
3. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest - dodaj jeszcze 1/3 szklanki mąki i zmiksuj ponownie.
4. Na rozgrzaną patelnie dosłownie pryśniętą olejem nakładaj masę za pomocą dużej łyżki (lub chochli). Smaż naleśniki na każdej ze stron po ok. 3-4 min na małym ogniu.
Jak smażyć naleśniki - przeczytasz TUTAJ.
5. Teraz zabieramy się za masę serowo-koperkową. Koperek należy drobno posiekać i umieścić w 1 naczyniu ze śmietaną i serkiem. Dokładnie wymieszać.

Naleśniki możesz smarować masą lub tak jak ja - podawać osobno. Smacznego! 👌

Jak upiec buraka?

Buraka umyj i pozostaw do osuszenia. Buraka nie obieraj. Buraka zawiń w folię aluminiową lub jedynie umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut. Buraka obierz ze skóry dopiero po upieczeniu.

różowe naleśniki


Brak komentarzy