Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mleko kokosowe

mleko kokosowe
Najprostszy znany mi sposób przygotowania mleka kokosowego. Mleko kokosowe robiłam bardzo często kiedy postanowiłam odstawić mleko krowie. Teraz sama używam go głównie do kawy, a dla W do gotowania kaszek. Robimy też czasem na nim placki. Po przygotowaniu mleko się rozwarstwi na wodnistą i gęstą część (śmietankę). Śmietankę kokosową możesz używać do zabielenia zup czy sosów. Mleko kokosowe z mojego przepisu jest raczej rzadkie. Przed podaniem mleka, zawsze dokładnie je pomieszaj, aby obie warstwy się połączyły. Domowe mleko kokosowe wychodzi o w wiele taniej niż kupno gotowego mleka. Przepis we wpisie.

jak zrobic mleko kokosowe

Jak zrobić mleko kokosowe?

Składniki:
300 g wiórek kokosowych
1 l wody

Przygotowanie:
1. Wodę zagotować. Wrzącą wodą zalać wiórki kokosowe. Odstawić do ostygnięcia.
2. Zblenduj wiórki z wodą za pomocą blendera o dużej mocy - blenduj przez kilka minut.
3. Otrzymaną pulpę kokosową przeciśnij przez gazę (u mnie pielucha tetrowa).
4. Mleko gotowe! Przechowuj je w lodówce przez 2-3 dni.

Ja czasem zalewa pozostałą pulpę wiórków ponownie wodą (ok.300 ml), blenduję przez kilka minut i
jeszcze raz przeciskam przez gazę.

Tak jak pisałam, rozwarstwienie mleka jest zupełnie normalne, przed podaniem dokładnie je wymieszaj.

Kiedy przygotowujesz mleko kokosowe dla dzieci, pamiętaj aby kupić niesiarkowane wiórki kokosowe.

Napój z kokosa

Brak komentarzy