Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka koszyczki faszerowane pieczonym łososiem

faszerowane jajka z łososiem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Od kiedy jestem mamą w moją codzienność okresu przedświątecznego wplotło się pytanie "co przygotować na świąteczny stół". Dziwne jest to, że powyższe pytanie kiełkuje w mojej głowie już na dwa tygodnie przed samą Wielkanocą. No cóż, chyba my - mamy, tak mamy. Jak wiadomo Wielkanoc to jajka, jajka i jeszcze raz jajka. Zobacz naszą propozycję na jajka koszyczki faszerowane łososiem pieczonym.

jajka faszerowane rybą

farsz z łososia do jajek

Jajka jajkami, a do jajek najlepiej pasuje majonez, a jeśli nawet tak nie uważasz, to dobrze wiesz, że połączenie jajka plus majonez jest mocno zakorzenione w naszej regionalnej kulturze kulinarnej. Babcia, mama, teściowa lub ciocia bankowo przygotują coś z majonezem - sałatkę lub właśnie faszerowane jajka. Jeśli mamy w domu dziecko, a sami również dbamy o to jak jemy, to warto w te Święta podsunąć im nową propozycję od Społem Kielce. Czytając etykietę natknęłam się na ciekawą informację - majonez w porównaniu ze swoim poprzednikiem zawiera o 30% mniej tłuszczu i 30% mniej cukru, definitywnie więc jest wersją light dla osób dbających o zbilansowaną dietę. Miałyśmy okazję przetestować go jako jedne z pierwszych. Majonez Kielecki Lekki ma dużo bardziej aksamitną i delikatną konsystencję oraz smak. Dzięki temu w naszych faszerowanych jajkach wyraźnie czuć smak pieczonej rybki, a majonez jest łagodzącym smak dodatkiem. Na sklepowych półkach rozpoznacie go po niebieskim wieczku. Zobaczcie co pysznego, co ucieszy oko i podniebienie małych gości świątecznych, wyczarowałyśmy z Majonezem Kieleckim Lekkim:

jajka z majonezem kieleckim lekkim

nowy majonez kielecki

majonez do jajek

Przepis na jajka koszyczki faszerowane łososiem pieczonym

Składniki:
* na sześć jajek koszyczków
6 jajek
80 g fileta z łososia (surowego)
szczypta pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać ze skorupek.
2. Filet z łososia posmarować oliwą, polać sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Łososia upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Po ostygnięciu pozbyć się skóry (jeśli jest) i bardzo drobno pokroić.
3. Górną część jajek (tę węższą) odkroić, drobno posiekać i odłożyć do miseczki. Z jajek wyciągnąć żółtka i również odłożyć do tej samej miseczki.
4. Do miseczki dołożyć pokrojonego łososia i majonez. Wszystko rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.
5. W jajach w miejsce żółtek nałożyć masę (można dać jej całkiem sporo) i ustawiać jajka w pozycji pionowej. Jeśli tak jak my, nie masz specjalnego naczynia do jajek, a chcesz żeby ładnie stały na talerzyku, odetnij kilka milimetrowy pasek z dolnej części jajka tak aby powstał płaski spód, na którym jajko będzie mogło swobodnie stać.
6. Z natki pietruszki odciąć 6 gałązek o długości ok. 7 cm, pozbyć się części liściastej. Część natki z liśćmi drobno posiekać. Posiekaną natką posypać jajka z góry, jak u nas na zdjęciu, a z gałązek uformować uchwyty koszyczków, wbijając oba końce gałązki w przeciwległe części jajka lub masy jajecznej w jajku 😇.

Smacznego!


  

Brak komentarzy