Obsługiwane przez usługę Blogger.

Amerykański keks dyniowy

 keks z dynii
Keks dyniowy (dynię kupicie jeszcze w marketach, na pewno tych z logiem biedronki - jakby co) proponujemy Wam jako alternatywę dla tradycyjnego keksu. Ciasto jest bezcukrowe, a dla chcących czegoś słodszego - dodajcie odrobinę więcej miodu. W naszej kompozycji dodanych mąk - ciasto jest bezglutenowe. Zapraszamy na przepis!

keks amerykański

Przepis na amerykański keks dyniowy

Składniki:
125 g suszonej żurawiny i /lub rodzynki namoczone w wodzie
200 g mąki (u nas 100 g mąki kukurydzianej,50 g skrobi kukurydzianej, 30 g mąki kokosowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190 g dyniowego puree (najlepiej przygotowanego z pieczonej dynii)
4 łyżki miodu
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mieszanki przypraw (mielone goździki, gałka muszkatołowa,imbir i cynamon)
3/4 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni C.
2. Odsącz wodę z żurawiny i rodzynek, osusz je na papierowym ręczniku.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
4. Umieść w misce miksera puree z dyni, miód, jajka, sodę i przyprawy. Miksuj przez 8 minut na średniej prędkości miksera.
5. Dodawaj olej małymi porcjami i nadal miksuj.
6. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.
7. Dodać suszone owoce i wymieszaj raz jeszcze.
8. Przełóż ciasto do formy, jeśli nie jest silikonowa - posmaruj ją masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywierało do brzegów. Opcjonalnie posyp ciasto suszonumi pestkami z dyni.
9. Piecz przez 45-60 minut. Sprawdzaj czy gotowe, za pomocą wykałaczki - jeśli ciasto nie przykleja się do wykałaczki, to znaczy, że jest gotowe.

Smacznego! 

keks bezglutenu

przepis na keks z dynią

Brak komentarzy