Tradycyjna zupa ogórkowa z jednym małym udoskonaleniem, które dodaje jej dodatkowego wyrazistego i kwaskowego smaku, czyli podsmażeniem drobno startych i obranych ogórków. Dla starszych dzieci, można oczywiście podać ogórki ze skórką, jednak jak dla mojego roczniaka jeszcze ją zdejmuję. Zostawiam Wam przepis, chętnie w komentarzach poznam Wasze "sposoby na ogórkową".
Przepis na zupę ogórkową dla dzieci
Składniki:
1.5 - 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego (ostatecznie użyj wody)
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
nieduży kawałek selera (korzeń)
3 małe ziemniaki
3 ogórki kiszone
1/3 szklanki wody z ogórków
1- 2 łyżki masła lub oliwy
1 żabek czosnku
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
2 łyżki suszonej pietruszki (lub świeżej posiekanej)
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
1-2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dorzucić do gotującego się bulionu. Gotować razem przez ok.20 minut.
2. Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni roztopić masło i podsmażyć (zeszklić) na niej starte ogórki.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się bulionu. Po 15 minutach dodać ogórki, wodę z ogórków, suszoną pietruszkę i posiekany świeży koperek. Gotować całość razem przez 5-10 minut.
4. Po tym czasie zaprawić śmietaną i dokładnie wymieszać. (Odlej 1/2 szklanki zupy i dodaj stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. Całość dolej do zupy i dokładnie wymieszaj).
Smacznego! 💚💚💚
Brak komentarzy