Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta dyniowo- miodowa

tarta z dynii
Niby sezon dyniowy za nami, jednak w supermarketach można jeszcze kupić dynię. Co zrobić z dyni? My proponujemy ciasto. Natalia upiekła aromatyczną tartę dyniowo-miodową. Cukru oczywiście w składzie brak, jest jednak miód, więc jeżeli chcesz osłodzić sobie dzień, jednocześnie nie spożywając białego cukru, to ten przepis jest dla Ciebie. Zapraszamy!

tarta z dynią

przepis na tartę z dynią

Przepis na tartę z musem dyniowo-miodowym

Składniki:
*ciasto:
7 łyżek mąki (u mnie 3 łyżki kokosowej + 4 łyżki kukurydzianej)
70 g oleju kokosowego
1 jajko
2 łyżki mleka (można użyć wody)

*masa dyniowo - miodowa:
500 g upieczonej dyni
3 łyżki miodu
50 g oleju kokoswego
3 jajka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta imbiru suszonego
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Wymieszać (zagnieść) wszystkie składniki, tak aby uzyskać elastyczne ciasto, a następnie włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
2. Zabieramy się za masę. Upieczoną dynię blendujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy olej kokosowy, miód, jajka i wszystkie dodatki z listy. Miksujemy całość delikatnie.
3. Formę do pieczenie wysmarować olejem i wyłożyć wyjętym z lodówki ciastem. Zrobić brzegi po bokach z ciasta (jak do tarty). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
4. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i zalać masą. Wstawić całość do piekarnika na ok. 40 minut (w 180 stopniach C).

Podawać po ostygnięciu!

Smacznego! 👄

słodka dynia


Brak komentarzy