Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffinki marchewkowe bez cukru

przepis na babeczki marchewkowe
Nasz ostatni tydzień upłynął pod znakiem marchewki. W związku z bardzo ciekawym projektem, o którym mam nadzieję będziemy jeszcze mogły opowiedzieć, naszymi lodówkami zawładnęła marchewka. Obie należymy do tych osób, które nie lubią kiedy jedzenie się marnuje. W głowach powstało mnóstwo nowych pomysłów na marchewkę: od ciasta przez gofry i muffiny, aż po placuszki. Na pierwszy rzut podsyłamy Wam przepis na fit muffinki marchewkowe bez cukru. Pyszna przekąska dla całej rodziny. Zachęcamy do wspólnego pieczenia, razem z maluchami! Uwaga! Muffinki baaaardzo rosną w górę. 😇


fit babeczki

ciasto z marchewki

Jak zrobić smaczne muffiny marchewkowe bez cukru?

Składniki:
ok. 350 g marchewki (3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2/3 szklanki oliwy
4 jajka
60 g suszonych moreli
2-3 łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałów 
(płatki można pomiąć, zwłaszcza gdy muffiny będziemy dawać bezzębnym maluszkom)

Przygotowanie:
1. Marchewkę zetrzyj na tarce (duże lub małe oczka).
3. Morele pokrój w drobną kosteczkę
4. Jajka ubić. Korzystając nadal z miksera wymieszać jajka z oliwą,startą marchewką, pokrojonymi morelami, miodem i płatkami migdałowymi.
2. Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z sodą oczyszczoną, imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Następnie wymieszać razem z przygotowaną wcześniej masą bardzo dokładnie. 
3. Masę przelać do foremek na muffinki (u mnie bardzo małe) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką, czy masa muffinkowa nie przyczepia się do wykałaczki. Jeśli tak - piecz dalej.

U mnie podane z polewą z roztopionej białej czekolady (ups... tutaj zaszalałam) wymieszanej z żółtkiem. Posypane płatkami migdałów.

Smacznego! 👌


Brak komentarzy