Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mleko orzechowe

napój orzechowy
Co prawda ani mój Wiktor ani Sasza nie są alergikami na produkty mleczne, jednak każda z nas unika podawania dziecku nadmiaru mleka krowiego. Nie mówię, że nie podajemy w ogóle - po prostu minimalizujemy. Dla odmiany czasem lubimy przygotować coś wegańskiego, nawet mleko. Dziś wrzucam przepis na mleko orzechowe lub, jak kto woli, napój orzechowy, który może być smacznym zamiennikiem dla mleka krowiego. Zapraszam na przepis.

przepis na mleko roślinne

Składniki:
1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
1/2 szklanki obranych orzechów laskowych
3 szklanki wody + woda do namoczenia;
1 łyżeczka miodu lub 4 daktyle daktyle 
(opcjonalnie szczypta startej laski wanilii i cynamonu)

Przygotowanie:
1. Orzechy zalej wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc.
2. Odcedź orzechy z wody i przemyj je pod bieżącą wodą.
3. Umieść w naczyniu orzechy, dodaj miód lub daktyle i wodę.
3. Następnie mieszaj blenderem na dużych obrotach przez ok. 4-5 min. Podczas miksowania na pewno zauważysz jak woda zmienia kolor na mleczny.
4. Po zakończeniu mieszania przecedź przez gazę lub bardzo drobne sito (możesz użyć do tego też pieluchy tetrowej 😀😀😀) i przelej do butelki/ słoika.
5. Przechowuj w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem wstrząśnij.

Doskonale nadaje się do kaszek. płatków owsianych a nawet jako podstawa dla placuszków lub naleśników!

Smacznego! 👌👌

przepis na mleko orzechowe

Brak komentarzy