Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowe chrupki kukurydziane

przekąska dla dzieci
Chrupki kukurydziane... można by powiedzieć, że w "świecie mam" to temat znany i lubiany, jednak nie przez wszystkich. Dzieci uwielbiają chrupki kukurydziane, jednak słyszałam wiele opinii mam, które mówiły, że nie do końca zdrowe, a bo bez żadnych wartości, więc po co, a bo oblepiają małe ząbki i mogą powodować dalsze problemy z próchnicą.. My chrupki kukurydziane jemy, ponieważ wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem jest w porządku i jednak jest to jakiś element urozmaicenia diety. Dla maluchów to także okazja na ćwiczenie małych rączek. Dzisiaj mamy propozycję - domowe chrupki kukurydziane. Oczywiście, nie oszukujmy się, nie smakują identycznie jak te sklepowe, ale myślę, że stanowią miłą odmianę. Ich konsystencja i smak balansuje gdzieś między chrupkami, ciastkiem, a chlebem. Zobaczcie cały przepis.


zdrowe jedzenie dla dzieci

domowe paluszki

paluszki jak chrupki

Jak zrobić chrupki kukurydziane?

Składniki:
250 g twarogu
3 jajka
160 g mąki kukurydzianej
20 g rodzynek
15 g suszonej żurawiny
15 g orzeszków laskowych (można pominąć, zwłaszcza jeśli pieczemy dla maluchów i bez)

Przygotowanie:
1. Twaróg wymieszać z jajkami na jednolitą masę (użyj blendera).
2. Dodać mąkę, rodzynki i rozdrobnione orzeszki. Dokładnie wymieszać.
3. Uformować paluszki (jeśli dodajesz orzeszki, posyp nimi paluszki) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 min. Podawać po ostudzeniu.

Smacznego! 💃💃💃



chrupki z kukurydzy

Brak komentarzy