Dzisiaj serwujemy przepis na szybki obiadek w wersji na słodko a bez cukru. Leniwe pierogi wg Natalii są też bezglutenowe, dzięki mące ryżowej. Przepis już dla maluchów, które rozszerzają dietę metodą BLW, ponieważ te leniwe są bardzo delikatne i mięciutkie. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego!
Bezglutenowe pierogi leniwe na słodko
Składniki:
250 g twarogu
3-4 łyżki
mąki ryżowej (w zależności od twarogu)
1 jajko
1/2 banana
laska wanilii
*opcjonalnie 1 łyżka miodu/ słodkiego syropu (np. z agawy, trzcinowego, klonowego) jeśli chcesz uzyskać jeszcze słodszy efekt niż w przepisie - my nie dodawałyśmy
Przygotowanie:
1. W jednej misce umieść twaróg, jajka i banana pokrojonego na mniejsze części. Zmiksuj całość za pomocą blendera.
2. Dodaj mąkę i startą laskę wanilii. Zagnieć ciasto, a następnie formuj z niego dowolne kształty - mogą to być kuleczki (jak na zdjęciach) lub możesz użyć foremek do wykrawania ciasta i pokombinować z fajnymi kształtami, które dodatkowo zachęcą maluchy do jedzenia (u nas gwiazdki).
3. W garnku zagotuj wodę. Na gotującą wodę wrzucaj uformowane pierogi leniwe i gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (ok. 3 minuty). Wyciągaj je za pomocą durszlaka i serwuj!
Podawaj z jogurtem naturalnym i domowym dżemem!
Smacznego 💙💙💙
Brak komentarzy