Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meatballs z amarantusem w sosie pomidorowym

spaghetti dla dzieci
Postanowiłam zaszaleć trochę z nazwą, żeby było inaczej niż zawsze, no bo co... ile można serwować rodzinie zwykłe pulpety, niech mają niezwykłe, czyli moje meatballs.👾 Mówiąc jednak serio - meatballsy to nic innego jak pulpeciki, jedynie brzmią amerykańsko ze względu na nazwę. Chciałam zakombinować jeszcze bardziej i dodałam ekspandowanego amarantusa. Wyszło pysznie i prosto. Składniki proste, niewiele, przygotowanie nie za długie, niemężowi i dziecku bardzo smakowało - ta rekomendacja powinna przekonać większość Mam. Panie (i Panowie) - zapraszam na przepis!

sos pomidorowy

Składniki:
400 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie indyk)
10 czubatych łyżek amarantusa ekspandowanego
1 jajko
150 g koncentratu pomidorowego
2 cebulki dymki
ok. 100 g mąki 
(u mnie pszenna pełnoziarnista, można dać kukurydzianą lub zwykłą pszenną)
2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone
odrobina oleju lub oliwy do smażenia (można pominąć)

Przygotowanie:
1. Mięso mielone umieścić w dużej misce. Dołożyć amarantus i jajko. Dokładnie ze sobą wymieszać.
2. W międzyczasie postawić do gotowania garnek z ok. 1.5 l wody, a na patelni rozgrzać olej.
3. Mąkę umieścić w miseczce.
4. Z mięsa formować małe kotleciki. Następnie obtaczać w mące i umieścić na patelni. Obsmażyć krótko kotleciki z każdej strony, a później wrzucić do gotującej się wody w garnku.
5. Cebulę dymkę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do gotujących się pulpecików.
6. Całość gotować przez ok. 30 minut. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze przez 5 minut.

Jeśli sos jest za rzadki wg Was - zagęśćcie go pozostałą mąką.

U nas podawane jak na zdjęciu - z makaronem spaghetti. 

Smacznego! 👌👌👌

meatballs po polsku

Brak komentarzy