Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bezglutenowe puszyste pancakes

Amerykańskie śniadanie
To nasze niedzielne śniadanie. Ostatnio u nas królowały głównie kanapki, jajo i domowej roboty parówka. No, ale ile można. Przepis na te wyjątkowo delikatne i puszyste placki, sprzedała mi moja babcia, nazywając je amerykańskimi naleśnikami. Ja babciny przepis lekko zmodyfikowałam, podmieniłam mąkę pszenną na mieszankę mąki ryżowej i kukurydzianej, a maślankę zastąpiłam kefirem. Wyszły fajne i puszyste, w konsystencji gdzieś między naleśnikami, a oryginalnymi amerykańskimi pancakes. Zapraszam na przepis! PS. Placuszków wyszło ze 2 razy więcej jak na zdjęciu, ale nie udało mi się ich uratować przed moimi porannymi głodomorami 👮.

Placuszki bezglutenowe

Przepis na placki bezglutenowe

Bezglutenowe puszyste pancakes

Składniki:
2 jajka
1 szklanka kefiru (250 ml)
1/2 szklanki wody gazowanej
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
6 czubatych łyżek mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 łyżka słodkiego syropu (np. syrop klonowy)
odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Jajka ubić na piankę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie ze sobą wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać olej (jeśli masz patelnię do smażenia bez oleju, pomiń ten etap).
3. Na rozgrzaną patelnie nakładaj chochlą masę formując placuszki. Na jednego placuszka przeznacz ok. 2/3 pojemności chochli. Smaż z obydwu stron po ok. 3-4 min (ciasto ma raczej płynną konsystencję, więc łagodnie obracaj placki na drugą stronę za pomocą szpatułki kuchennej).
4. Po usmażeniu układaj placki jeden na drugim, dzięki temu zachowają dłużej ciepło i pozostaną miękkie.

Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie to serek waniliowy lub, jak na zdjęciu, syrop klonowy.

Smacznego! 💝

pomysł na śniadanie bez glutenu

puszyste pancakes

Brak komentarzy