Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta czekoladowa z orzechami

Dzisiaj uruchamiamy nową rubrykę na blogu. Czas pomyśleć o nas, o mamach - dlatego od dziś, co weekend będziemy proponować Wam jeden przepis na coś pysznego właśnie dla nas, dla mam. Planujemy wrzucać przepisy na (w miarę 👯) zdrowe słodkości, tak aby nasze maluchy mogły coś tam jednak od nas podjeść. Na pierwszy ogień idzie tarta z czekoladą i orzechami! Mniam!


Składniki:
*na ciasto
70 g mąki pełnoziarnistej
60 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g twarogu miękkiego
1 jajko
miód do smaku lub inne słodziwo

*na masę
250 ml mleka
15 g skorbii kukurydzianej
2 żółtka
20 g kakao
miód do smaku lub inne słodziwo
garść orzechów

Przygotowanie:
*ciasto:
1. Wymieszaj ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i słodziwo (np. miód).
2. Dodaj twaróg i jajko. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 min.
3. Następnie foremkę do tarty wykładamy ciastem razem z brzegami (bocznymi ściankami).
4. Za pomocą widelca robimy dziury w cieście.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez 25-30 min. Odczekaj aż ciasto ostygnie.

*masa:
1. Mleko odrobinę podgrzać.
2. Mikserem wymieszaj skrobię kukurydzianą, żółtka, kakao, słodziwo.
3. Następnie masę dodaj do mleka i mieszając gotuj na małym ogniu aż do osiągnięcia konsystencji do gęstej śmietany.
4. Czekoladę od razu wymieszaj mikserem tak aby nie było grudek.
5. Wlej czekoladę na upieczony spód i posyp orzeszkami a kolejno umieść na kilka godzin w
lodówce.

Smacznego! 💞



Brak komentarzy