Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szybki piernik bez cukru

czy podawać dziecku piernik
Przepis na ten piernik pochodzi z notatek mojej bardzo wiekowej cioci, więc śmiało zaryzykuję stwierdzenie, że jest to przepis z okresu powojennego. W oryginalnym przepisie śmietanę odmierzało się jeszcze na butelki, a do samego ciasta dodawało się ogromne ilości cukru. Postanowiłam przenieść przepis na realia XXI wieku i dostosować jego skład tak, aby nadawał się również dla dzieci, dlatego całkowicie wyeliminowałam cukier. Dla mnie, jako mamy, ważne jest to, że piernik z tego przepisu nie musi dojrzewać, więc jego przygotowanie możemy zostawić nawet na ostatnią chwilę. Zapraszam na przepis.

jak przygotować polewę do ciasta

szybki piernik na święta

Szybki piernik bez cukru

Składniki:
*na ciasto:
200 g masła
1 l śmietany kwaśnej (18%)
350 g miodu
750 g mąki (u mnie pszenna)
2 opakowania przyprawy do piernika (lub 1 łyżka gałki muszkatołowej. 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 1 łyżka mielonego imbiru, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżka utartego kardamonu)
2 łyżki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
4 jajka 
ulubione bakalie i dodatki (ja proponuję: 150 g rodzynek, 100 g suszonych śliwek (drobno pokrojonych), 100 g suszonych daktyli (drobno pokrojonych), 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich), otartą skórkę z jednej pomarańczy
*na polewę:
1 jajko
3 łyżki kakao
150 g masła

Przygotowanie:
*ciasto:
1. Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do wystygnięcia.
2. W osobnym garnku połączyć ze sobą miód i śmietanę. Zagotować całość, a następnie umieścić w jednym naczyniu z przestudzonym roztopionym masłem. Wymieszać.
3. Oddzielić żółtka od jajek. Żółtka dodać do naczynia z masą.
4. Białka ubić a sztywną pianę i również dodać do naczynia z masą.

*Mała wskazówka - jak wiadomo porządek, zwłaszcza przy małych dzieciach, jest na wagę złota. Zobaczcie krótki filmik - jak zmiksować ciasto aby nie było bałaganu. No dla mnie bomba! 👌👌👌
#beko #ciastojakzobrazka


5. Do masy dodać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz bakalie.
6. Całość dokładnie ze sobą wymieszać i wylać na dużą blachę (u mnie okrągła blacha wysoka o średnicy 26 cm i nie polecam używać mniejszej, jedynie większą).
7. Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 45 minut.
8. Po ostygnięciu udekorować polewą i kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz pokruszonymi orzechami. Można do ozdoby użyć też gwiazdek anyżu.

Jak zrobić polewę czekoladową?

*Składniki na polewę:
1 jajko
3 łyżki kakao
150 g masła
1 łyżka miodu

1. W garnuszki roztopić masło.
2. W misce energicznie wymieszać trzepaczką jajko, miód i kakao. Dodawać roztopione, gorące masło stale energicznie mieszając trzepaczką.

łatwy piernik

jaki piernik na święta


Smacznego! 🎄🎄🎄


Brak komentarzy