Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rogaliki dyniowo-bananowe


Ostatnio funkcjonuję w kompletnym niedoczasie, dlatego na blogu pojawia się trochę mniej przepisów. Oprócz bloga na bieżąco dystrybuujemy naszego e-booka oraz pracujemy nad kolejnym. Przyjmujemy też zamówienia na wypieki świąteczne. No dobra... ale co się będę tłumaczyć, musimy po prostu wziąć się do roboty, a więc do rzeczy 👸👸👸. Dzisiaj proponuję Wam coś do kawy lub herbaty, a także doskonałą przekąskę dla maluchów do rączki - rogaliki dyniowo-bananowe. Pyszne i słodkie, bez dodatku cukru. Rogaliki są bardzo kruche. Łapcie przepis.


Składniki:
200 g dyni
1 banan
250 g masła lub margaryny
2,5 szklanki mąki 
(u mnie 1 szklanka mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki pszennej)
powidła domowe do nadziewania rogalików

Przygotowanie:
1. Dynię obrać i zetrzeć na drobnej tarce (w przypadku dyni hokkaido - nie trzeba obierać)
2. Banana rozgnieść widelcem i połączyć w jednym naczyniu z dynią.
3. Do naczynia dodać starte na tarce masło lub margarynę oraz mąkę (najlepiej przesiać przez sito).
4. Zagnieść ciasto, gdyby było za mało mąki, ciasto byłoby zbyt lepkie - dosyp mąki.
5. Weź kawałek ciasta większy od damskiej pięści i rozwałkuj je na kształt koła o średnicy ok. 25-30 cm, a następnie za pomocą noża podziel na osiem trójkątów (jak pizzę ;-)). Na zewnętrznej części trójkątów umieść po ok. 1/2 łyżeczki powideł, a następnie  zawiń rogaliki.
6. Układaj rogaliki na papierze wyścielonym na blaszce do pieczenia. Zachowuj odstępy między rogalikami. 
7. Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż zaczną się rumienić.

Smacznego 💛

Brak komentarzy