Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki jaglane z musem dyniowo-pomarańczowym

naleśniki dla dzieci, mus dyniowo-pomarańczowy,
Dzisiaj proponuję Wam przepis na naleśniki jaglane, które sprawdzą się zarówno jako pozycja śniadaniowa, jak i obiadowa. Do naleśników dodałam pyszny mus dyniowo-pomarańczowy, który jest słodki bez dosładzania. Naleśniki są więc z gatunku tych fit i zdrowych, czyli według mnie jest to fajny przepis już dla małych dzieci. Ten przepis miał się znaleźć w naszym nowym e-booku, którego wydamy już w styczniu. A teraz zachęcam Was do przeczytania naszego e-booka, gdzie dowiecie się co przygotować dla dziecka na święta, tak aby było zdrowo, fit, bez cukru, bez tłuszczu lub tradycyjnie. E-booka pobierzecie tutaj. Aha.. no zapraszam na te naleśniki!

Naleśniki jaglane z musem dyniowo-pomarańczowym


Składniki:
*na naleśniki:
1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków jaglanych)
1/2 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka roślinnego (można użyć mleka krowiego)
2 jajka
oliwa do smażenia
*na mus:
300 g dyni
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Mus:
1. Zacznij od przygotowania musu. Dynię obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść je na blasze (na papierze do pieczenia) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
2. W międzyczasie z pomarańczy wyciśnij sok. 
3. Upieczone kawałki dyni zblenduj razem z sokiem z pomarańczy.
Naleśniki:
1. W jednym naczyniu umieścić mąki, mleko, jajka i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Można użyć do tego blendera.
2. Rozgrzej patelnię i umieść na niej odrobinę oleju. Następnie smaż naleśniki, opiekając je z każdej strony po ok. 4 minuty.
3. Na usmażonym naleśniku rozsmaruj mus i zwiń naleśnika w sposób, który lubisz najbardziej 👌.

Jak usmażyć naleśniki?

Jeśli nie smażyłaś jeszcze naleśników, to w skrócie napiszę, jak robię to ja:
1. Na patelni (u mnie ok.20 cm) umieszczam ok. 1 łyżkę oleju i rozgrzewam ją do maksimum.
2. Następnie zmniejszam moc grzania/ ogień na niewielki, a olej zlewam do małej miseczki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewam niecałą 1 chochlę masy naleśnikowej i rozprowadzam ją po całej patelni przechylając patelnie w rożne strony.
4. Smażę tak naleśnika przez ok. 4 min i obracam go na drugą stronę, następnie smażę go jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Ja lubię mniej przypieczone, jeśli wolisz bardziej "wypieczone naleśniki" to potrzymaj je na patelni dłużej.
5. Usmażonego naleśnika zdejmuję z patelni i ponownie nalewam masę.
6. Średnio co 2 naleśniki zlewam na patelnię olej z miseczki, tak aby troszeczkę ją "naoliwić" i ponownie zlewam oliwę do miseczki.

Smacznego 💗

dynia z pomarańczą

Brak komentarzy