Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz wołowy z warzywami i ciecierzycą

przepis na gulasz dla dzieci
Nie wiem czy ten przepis przypadnie Wam do gustu, ponieważ nie wiem czy gotujecie sosy mięsne dla swoich dzieci. Mój W bardzo lubi sos, natomiast mięso niekoniecznie. Postanowiłam skorzystać więc z okazji i do sosu dodać różne warzywa i cieciorkę, która została mi po hummusie. Wyszło znakomicie. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest dobre i miękkie mięso wołowe i długie, powolne gotowanie. Mięsko było tak miękkie, że nawet W go nie zauważył i także wcinał ze smakiem. Przepis we wpisie.

gulasz z mięsa dla dzieci

Gulasz wołowy z warzywami i ciecierzycą

Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz (u mnie pręga wołowa)
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1 cebulka
2 ziemniaki
100 g ciecierzycy w puszce lub ugotowanej (bez zalewy)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki mąki (u mnie pszenna)
suszony czosnek niedźwiedzi (wg. uznania - u mnie 1 łyżka)
suszona pietruszka (natka) (wg. uznania - u mnie 1 łyżka)
przyprawa kaukaska (wg. uznania - u mnie 1 łyżka)

Przygotowanie:
1. Mięso wołowe pokrój na małe kawałki (u mnie ok. 3 cm), a następnie podsmaż z każdej strony na patelni. Po obsmażeniu zalej ok. 4 szklankami wody i duś pod przykryciem prze ok. 1 h (możesz przerzucić mięso do gotowania w garnku, jeśli masz za małą patelnię).
2. W międzyczasie obrane warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki, pokrój w kostkę. 
3. Po upłynięciu 1 h dodaj warzywa. Jeśli warzywa i mięso nie są przykryte całkowicie wodą - dodaj wody, tak aby były w pełni zakryte wodą podczas gotowania. Do garnka dodaj też przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, czosnek niedźwiedzi, suszoną natkę pietruszki i przyprawę kaukaską.
4. Duś całość przez 20 minut, dodaj ciecierzycę i duś jeszcze przez co najmniej 10 minut.
5. Następnie przelej odrobinę sosu do miski i dodaj mąkę - wymieszaj bardzo dokładnie całość (możesz skorzystać tu z trzepaczki, miksera lub blendera). Mieszaninę sosu z mąką wlej do sosu w garnku i zagotuj przez ok. 5 min cały czas mieszając, tak aby sos zgęstniał. 

Ja podawałam sos z kaszą bulgur lub brązowym ryżem.

Doskonale pasuje do tego domowy ogórek kiszony. 

Smacznego! 👌👌👌

gulasz z ciecierzycą

Brak komentarzy