Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotleciki mielone z ryżem

Dzisiaj proponuję przepis na PRZEPYSZNY obiad prosto z Ukrainy. Dla Natalii te kotlety to standardowy obiadek, no a dla mnie odkrycie roku! Moje dziecko zajadało ze smakiem, ba nawet psiapsióła Wiktorka (też 1,5 roku) zajadała ze smakiem! Mój niemąż i moja psiapsióła (oboje lat 20+ 😀😀😀) również zgodnie twierdzili, że kotleciki są pyszne. Zostawiam Wam przepis, ale mówię uczciwie - mi za pierwszym razem czas przygotowania zajął całkiem sporo. Dlatego zarezerwujcie sobie dobre 30 minut na czas przygotowania, ale uwierzcie - WARTO! 


Składniki:
400-500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
200 g ryżu
1 jajko
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
2 cebulki
2 ząbki czosnku
3-4 marchewki
500-700 g passaty pomidorowej /pulpy pomidorowej
olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
*dla starszych dzieci odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulkę kroimy na drobno i odkładamy na bok 2 łyżki posiekanej cebulki.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej, podduszamy pod przykrywką większą część cebuli i marchewkę. Dodaj tutaj 1 szklankę wody.
3. W międzyczasie w jednym naczyniu umieszczamy pozostałe 2 łyżki cebulki, mięso mielone, ugotowany ryż, suszoną paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie całość.
4. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej do podsmażenia kotlecików (lub nie, jeśli macie odpowiednią patelnię do smażenia bez oleju) a s masy formujemy kotleciki wielkości połowy naszej pięści. Nakładamy uformowane kotlety na patelnie i smażymy z każdej strony po ok. 4 minuty.
5. Na usmażone kotleciki nakładamy podduszoną marchewkę z cebulką. Następnie całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy jeszcze razem przez ok. 10 minut (najlepiej pod przykrywką).

SMACZNEGO 💟

Brak komentarzy