Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jak zrobić hummus, czyli 3 pomysły na hummus dla dzieci

Do przeniesienia tego przepisu na pastę z ciecierzycy z dysku na bloga szykowałam się już od lata. Zdjęcia i przepisy przygotowałam latem, jednak ciągle wydawało mi się, że mam dla Was coś fajniejszego. No i nie ukrywam, jako cieciorkowy żółtodziób, podchodząc do tematu hummusu po raz pierwszy, ugotowałam jego całą paczkę (ok 500 g), więc nieźle się narobiłam i zajęło mi to sporo czasu. Podeszłam do tematu ponownie, jednak tym razem zmądrzałam i zachowałam proporcje, a właściwie ilości, z którymi nasza trzyosobowa rodzina mogła sobie poradzić w trzy dni. Przygotuj wszystkie i zróbcie sobie hummusową rozpustę lub wybierz jeden przepis, który przemawia do Ciebie najbardziej, no i nie popełnij mojego błędu - nie gotuj całej wielkiej paki ciecierzycy na jeden raz. Zapraszam po przepisy!

1. HUMMUS Z AWOKADO


Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy z zalewy
*w obu przypadkach razem z wodą/zalewą
3 łyżki pasty sezamowej (tahiny)
2 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Awokado obieramy i kroimy na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny wyciskamy sok.
2. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, czyli: ciecierzycę (razem z zalewą), pastę sezamową, awokado, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Blendujemy całość na gładką masę.

Gotowe. Podawaj na kanapkach, dodawaj do przekąsek lub jedz bez żadnych dodatków!

2. HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI


Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy z zalewy
*w obu przypadkach razem z wodą/zalewą
3 łyżki pasty sezamowej (tahiny)
7 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
10 czarnych oliwek bez pestek, z zalewy
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Jeśli masz suszone pomidory nie z zalewy to zalej je ciepłą wodą i odczekaj 15 minut aż staną się mięsiste. Jeśli masz pomidory z zalewy - pomiń ten krok.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. W jednym naczyniu umieść wszystkie składniki, czyli: ciecierzycę (wraz z zalewą lub wodą), pastę sezamową, suszone pomidory, oliwki, oliwę z oliwek i czosnek. Zblenduj całość na gładką masę.

To moja ulubiona pasta. Podawaj ją na kanapkach, dodawaj do przekąsek lub jedz bez żadnych dodatków!


3. A LA HUMMUS NA SŁODKO Z KAKAO


Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy z zalewy
*w obu przypadkach razem z wodą/zalewą
3 łyżki pasty sezamowej (tahiny)
1/2 dojrzałego awokado
1 czubata łyżka kakao
3 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W jednym naczyniu umieść wszystkie składniki, czyli: ciecierzycę (wraz z zalewą lub wodą), pastę sezamową, awokado, oliwę z oliwek, syrop daktylowy i kakao. Zblenduj całość na gładką masę.

Podawaj ją na kanapkach, dodawaj do przekąsek lub jedz bez żadnych dodatków! Ta pasta najlepiej smakowała oczywiście... mojemu dziecku :-)

Brak komentarzy