Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowy budyń dla dzieci

Do niedawna myślałam, że ugotowanie budyniu to jakaś strasznie skomplikowana sprawa. Nie dość, że skomplikowana to pewnie jeszcze bardzo czasochłonna. Nic takiego! Okazało się, że ugotowanie domowego budyniu dla malucha zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie tego "instant" z torebki. Potrzebujemy jedynie chęci i sprawnej ręki do energicznego mieszania. Ja nie ufam "torebkowym" specjałom, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na szybki budyń do zrobienia w warunkach domowych. Mój przepis na domowy budyń dla dzieci sprawdzi się jeśli użyjemy mleka krowiego, ale także roślinnego. Nie dodaję do niego cukru. Dodaję natomiast słodki syrop. Jeśli jednak chcesz całkowicie ominąć cukier, możesz zamiast syropu użyć domowego kompotu lub innego napoju bez cukru. Przepis we wpisie.


Składniki:
150 ml mleka krowiego lub roślinnego (polecam kokosowe)
150 ml syropu z owoców z puszki (można użyć innego bezcukrowego napoju lub kompotu lub zblendowanych owoców z dodatkiem wody)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Mleko dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.
2. W jednym rondelku umieszczamy mleko z mąką oraz syrop.
3. Gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej mieszać trzepaczką).
4. Czekamy aż budyń zgęstnieje i zdejmujemy z gazu.

Jeśli budyń jest za gęsty - dolej odrobinę mleka i energicznie wymieszaj.
Jeśli budyń wychodzi za rzadki - dodaj jeszcze odrobinę mąki i cały czas energicznie mieszaj, aby nie powstały gródki. 

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy