Obsługiwane przez usługę Blogger.

5 pomysłów na dynię dla dzieci

Dzisiaj przygotowałam krótkie podsumowanie mojego dyniowego tygodnia, a jednocześnie pomysły na podanie dziecku dyni czy też wprowadzenie dyni do diety dziecka. W podsumowaniu znajdą się zarówno pomysły na przepisy BLW, jak i dynię w formie zupki. Oczywiście gotujemy dla dzieci, więc wszystkie przepisy na dynię dla dzieci są bez cukru i bez soli. Zapraszam.



Składniki:
250- 300 g dyni
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1 ziemniak

opcjonalnie szczypta curry

Przygotowanie:

1. Dynię, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy..
3. Obrane warzywa razem z cebulką wrzucamy do garnka z wodą (ja dolałam ok. 400 ml wody) i gotujemy przez ok. 20 minut - tak aby zmiękła marchewka.
4. Blendujemy całość. Jeżeli uznasz, że zupa jest za gęsta, dolej wody. Jeśli natomiast uważasz, że jest za rzadka, pogotuj ją dłużej, żeby odparował nadmiar wody.
.


Składniki:
1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
1 l bulionu warzywnego (ostatecznie wody)
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki startego na tarce imbiru
3 ząbki startego na tarce czosnku
Do podania na talerzu:
jogurt naturalny lub śmietana
prażone pestki dyni (dla starszych dzieci)
amarantus ekspandowany

 Przygotowanie:
 1. Dynię po umyciu kroimy w kostkę.
2. Pokrojoną dynię (ze skórką) zalewamy w garnku bulionem i gotujemy razem aż dynia zmięknie czyli ok. 20 minut.
3. Po tym czasie dodajemy imbir, czosnek, oliwę.
4. Gotujemy całość jeszcze przez 5 minut.
5. Korzystając z blendera blendujemy zupę na gładką masę.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty (lub mniej) smak, możemy kombinować z ilością imbiru i czosnku.
Zupkę podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, przełamując w ten sposób jej lekko ostry smak.
Na koniec zupę posypujemy ekspandowanym amarantusem (ekstra dawka żelaza) lub prażonymi pestkami dyni (w przypadku starszych dzieci i dorosłych).


Składniki:
200 g puree z dyni
2 jajka
60 g mąki kukurydzianek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mleka w proszku lub kaszki dla dzieci
*opcjonalnie dla starszych dzieci troszkę cukru wg uznania 

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy puree z dynii - dynię kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy w piekarniku, aż zmięknie, a później blendujemy za pomocą blendera.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, czyli: puree z dyni, żółtka, cynamon, mleko w proszku (lub kaszkę).
4. Białka ubijamy na sztywną masę, a następnie dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając od dołu do góry, najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki.
5. Masę wlewamy do foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Składniki:
*na ciasto:
200 g mąki (u mnie w równych proporcjach mąka ryżowa, kukurydziana i pszenna)
1 jajko
25 g oleju kokosowego
100 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
miód do smaku lub inny syrop słodzący (np. klonowy)
*na masę i wypełnienie:
1 jabłko
1 gruszka
kawałek dyni (wielkości jabłka)
łyżka miodu lub innego syropu słodzącego
1-2 łyżeczki cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
 miód do smaku lub inny syrop słodzący

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od ciasta. Sodę rozpuszczamy w soku z cytryny, a następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto razem ze sobą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
2. Foremkę do tarty wykładamy ciastem razem z brzegami (bocznymi ściankami).
3. Za pomocą widelca robimy dziury w cieście.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim nasze ciasto przez 5 minut.
5. Zabieramy się za owoce. Obieramy je i kroimy je na równe kawałki (dynię, jabłko i gruszkę). Posypujemy cynamonem i dodajemy miód. Dobrze mieszamy. 
6. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z jogurtem i miodem. 
7. Na upieczonym wcześniej spodzie tarty układamy nasze pokrojone owoce, a następnie zalewamy ją naszą masą z jogurtem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Składniki:
250 g puree z dyni
1 banan
3 jajka
200 ml mleka
250-300 g maki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy puree z dyni - dynię kroimy na mniejsze kawałki i  pieczemy w piekarniku aż całkowicie zmięknie.
2. Następnie dynię, banana, jajka i mleko blendujemy za pomocą blendera na gładką masę.
3. Dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie mieszamy łyżką. Pamiętaj aby dodawać mąkę stopniowo, być może nie będziesz musiała zużyć całej. Mąkę dodajemy, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. U nas wystarczyło 270 g mąki.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy masę (1,5 - 2 łyżki na jeden placek) i smażymy nasze pancakesy po kilka minut z obu stron. Warto użyć dobrej jakości patelni do smażenia bez tłuszczu.
5. U nas pancakesy podałam z miodem, brzoskwinią i gruszką! Równie dobrze smakują z pokrojonym drobno bananem, pomarańczą lub mango!

Brak komentarzy