Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z dynią, jabłkiem i gruszką


Tak jak obiecałam w tym tygodniu rozprawiam się z dyniami i tym samym domykam dyniowy sezon. Mój W w tym tygodniu będzie zajadał dynię w plackach, w kaszce, w cieście, nadziewaną różnymi dodatkami, a także standardowo w postaci zupy. W tym wpisie razem z Natalią, autorką przepisu i zdjęć, proponuję Wam wydanie dyni na słodko, w pysznej tarcie i z dodatkiem naszych rodzimych jesiennych owoców. Oczywiście przepis na ciasto dyniowe jest bez cukru. Pieczemy i serwujemy maluchom w ramach pysznej i zdrowej przekąski. Zapraszam na wpis!


Składniki:
*na ciasto:
200 g mąki (u mnie w równych proporcjach mąka ryżowa, kukurydziana i pszenna)
1 jajko
25 g oleju kokoowego
100 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
miód do smaku lub inny syrop słodzący (np. klonowy)

*na masę i wypełnienie:
1 jabłko
1 gruszka
kawałek dyni (wielkości jabłka)
łyżka miodu lub innego syropu słodzącego
1-2 łyżeczki cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
 miód do smaku lub inny syrop słodzący

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od ciasta. Sodę rozpuszczamy w soku z cytryny, a następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto razem ze sobą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
2. Foremkę do tarty wykładamy ciastem razem z brzegami (bocznymi ściankami).
3. Za pomocą widelca robimy dziury w cieście.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim nasze ciasto przez 5 minut.
5. Zabieramy się za owoce. Obieramy je i kroimy je na równe kawałki (dynię, jabłko i gruszkę). Posypujemy cynamonem i dodajemy miód. Dobrze mieszamy. 
6. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z jogurtem i miodem. 
7. Na upieczonym wcześniej spodzie tarty układamy nasze pokrojone owoce, a następnie zalewamy ją naszą masą z jogurtem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego Dużym i Małym 💕



Brak komentarzy