Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta cytrynowa dla dzieci

 Do przepisu na tartę Natalii podchodzę po raz trzeci, ale cały czas W nie dawał mi dokończyć posta. Ostatnio mało śpi, mało je, a w głowie tylko szaleństwa. Znacie też takie półtoraroczniaki? Wracając do tematu - zapraszam Was na tartę cytrynową dla dzieci i nie tylko, którą przygotowała Natalia. Ja potwierdzam, że jest pyszna i bardzo cytrynowa. Większość dzieci lubi kwaśne smaki, więc mam nadzieję, że Waszym Maluszkom również przypadnie do gustu. Przepis w poście.


Składniki:
*na ciasto
200 g mąki (u mnie 100 g pszennej pełnoziarnistej, 100 g ryżowej)
1 jajko
40 g masła (może być też olej kokosowy)
70 ml mleka
skórka z 1 cytryny
miód do smaku lub 25 g cukru trzcinowego (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)

*na masę 
200 g twarogu
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
15 g żelatyny
100 ml wody (do żelatyny)
miód do smaku lub 35 g cukru trzcinowego (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)

Przygotowanie:
*zaczynamy od ciasta
1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę do tart razem z bocznymi ściankami.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec przez 25 min. Odczekać aż ciasto ostygnie.

*przygotowujemy masę
3. Twaróg należy przesiać przez sito. Następnie do przesianego twarogu dodajemy pozostałe składniki oprócz żelatyny.
4. Żelatynę zalać wodą w temperaturze pokojowej i odczekać 10 minut. Później podgrzewać w garnku, jednak nie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając tak aby powstała jednolita masa.
5. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wlać do formy z ciastem (ostudzonym) i umieścić na kilka godzin w lodówce (najlepiej, jak u mnie, na noc).

Smacznego! 👯




Brak komentarzy