Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gofry belgijskie bez cukru i białej mąki


 Tym razem w ramach przekąski razem z Natalią proponujemy Wam gofry belgijskie przygotowane bez mąki pszennej i bez cukru, czyli zdrowe słodycze po raz kolejny. Przepis opracowała Natalia, a ja gdy zobaczyłam Jej zdjęcia, od razu pomyślałam - muszę zdobyć gofrownicę. 👌 Jeśli stosujecie BLW do rozszerzania diety dzieciom, to możecie podawać je już maluchom. Pewnie będzie z tym więcej zabawy niż jedzenia. Tym starszym proponujemy serwować gofry z polewą lub powidłami domowymi. Hmm.. a może nawet z bitą śmietaną? Wy decydujecie jak serwujecie, a my w międzyczasie serwujemy dla Was przepis! 



Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
70 ml mleka (krowie lub roślinne)
1 banan
odrobina cukru wanilinowego lub laska wanilii do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy na pianę.
2. Następnie do jajek dodajemy resztę składników i blendujemy je ze sobą.
3.  Układamy odpowiednią ilość masy w gofrownicy i pieczemy do uzyskania pożądanej, zwartej konsystencji. Można serwować mniej lub bardziej wypieczone.

Smacznego! 👏



Brak komentarzy