Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dyniowe pancakes

Obowiązkowa dyniowa pozycja dla dzieci (no oprócz zupy dyniowej) to chyba też dyniowe pancakesy lub, jak kto woli, dyniowe placuszki. U nas placki z dyni to absolutny hit, zresztą tak samo jak u współautorki bloga - Natalii. Bo to właśnie jej przepis i zdjęcia lądują dzisiaj na blogu. Ja mogę zagwarantować, że placki z dyni według tego przepisu są dokładnie tak pyszne, jak pysznie wyglądają na zdjęciach. Polecam i zapraszam na wpis.




Składniki:
250 g puree z dyni
1 banan
3 jajka
200 ml mleka
250-300 g maki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy puree z dyni - dynię kroimy na mniejsze kawałki i  pieczemy w piekarniku aż całkowicie zmięknie.
2. Następnie dynię, banana, jajka i mleko blendujemy za pomocą blendera na gładką masę.
3. Dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie mieszamy łyżką. Pamiętaj aby dodawać mąkę stopniowo, być może nie będziesz musiała zużyć całej. Mąkę dodajemy, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. U nas wystarczyło 270 g mąki.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy masę (1,5 - 2 łyżki na jeden placek) i smażymy nasze pancakesy po kilka minut z obu stron. Warto użyć dobrej jakości patelni do smażenia bez tłuszczu.
5. U nas pancakesy podałam z miodem, brzoskwinią i gruszką! Równie dobrze smakują z pokrojonym drobno bananem, pomarańczą lub mango!

Smacznego 💗



Brak komentarzy