Obsługiwane przez usługę Blogger.

Drobiowe kotlety mielone dla dzieci

To kotlety mielone według przepisu mojej Mamy 💕 i również przez moją Mamę przygotowane. Są mięciutkie, delikatne i rozpływają się w ustach, dlatego nadadzą się nawet dla małych smyków. Lista składników potrzebna do ich przygotowania jest krótka, zresztą tak samo jak czas przygotowania. Jeśli nie jesteś zwolenniczką smażenia dla maluchów, możesz śmiało upiec je w piekarniku. Przepis we wpisie.


Składniki:
*na obiad dla całej rodziny
350 g mielonego z indyka
350 g mielonej piersi z kurczaka
2 jajka
1 bułka pszenna/ orkiszkowa/ żytnia
bułka tarta (ok. 5 łyżek)
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Bułkę namaczamy w wodzie aż całkowicie zmięknie (umieszczamy ją w naczyniu z wodą na 5-10 minut).
2. W międzyczasie w jednym naczyniu umieszczamy mięso mielone, jajka, a po odpowiednim czasie - także namoczoną bułkę. Mieszamy bardzo dokładnie składniki ze sobą.
3. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy kotlety wielkości połowy naszej pięści. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub bez tłuszczu po kilka minut na każdej ze stron.

U nas kotleciki wjeżdżały z ryżem oprószonym ekologiczną "wegetą".

Mniam 👌

Brak komentarzy