Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik z jabłkiem

Dzisiaj znowu zostawiam Was z przepisem Natalii. Prosty i pyszny sernik jabłkowy. Do przyrządzenia sernika potrzebny będzie miód (opcjonalnie cukier), a więc przepis dedykowany jest dla starszych dzieci, powyżej roczku. Ja z pewnością odtworzę ten przepis, bo zapowiada się znakomicie. Podsumowując - Natalia ma rękę do wypieków, dlatego mam nadzieję, że coraz więcej przepisów na zdrowe słodycze dla dzieci zagości na naszym blogu. Zapraszamy na sernik!


Składniki:
- 3 jajka
- 200 g twarogu
- 50 ml mleka
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 2 jabłka (duże)
- 2-4 łyżeczki miodu (w zależności jak bardzo słodki chcemy uzyskać efekt)
*ewentualnie 40 g cukru trzcinowego, zmielonego w drobny puder
- cynamon do posypania

Przygotowanie:
 1. Twaróg należy koniecznie przetrzeć przez sito.
2. Jajka ubijamy razem z miodem (lub cukrem trzcinowym zmielonym na puder) za pomocą miksera. Kolejno dodajemy twaróg, skrobię kukurydzianą, mleko i jedno starte na tarce jabłko.
3. Bardzo dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki korzystając z blendera.
4. Masę wlewamy do formy silikonowej (u nas 20 cm), dekorujemy plastrami z pozostałego jabłka i posypujemy cynamonem (masa będzie bardzo płynna, ale nie należy się tym przejmować - tak ma być). Następnie pieczemy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Po upieczeniu czekamy 20 minut, aż ciasto lekko ostygnie - tak aby było jeszcze ciepłe, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.

Ciacho smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego! 👌



Brak komentarzy