Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa dyniowa to taki coroczny must have. Nie mogło zabraknąć jej i u nas, z tym że w tym roku moja teściowa odkryła zupełnie nową formę kremu z dyni, który wybitnie posmakował Wiktorkowi. Przygotowując jednak zupę, trzeba uważać, żeby zbyt mocno jej nie doprawić bowiem w przepisie mamy dwa wyraziste dodatki - imbir i czosnek. To właśnie dzięki nim ta zupka ma rozgrzewające i wzmacniające właściwości oraz doskonale sprawdzi się podczas jesiennej słoty. Zwróćcie też uwagę, że ten przepis wymaga szczególnego gatunku dyni (hokkaido). Jednak spokojnie powinniście znaleźć dynie hokkaido w lokalnym sklepie, ponieważ są one dość powszechnie dostępne w sprzedaży. We wpisie podaję przepis na cały garnek zupy.

Składniki:
1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
1 l bulionu warzywnego (ostatecznie wody)
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki startego na tarce imbiru
3 ząbki startego na tarce czosnku
Do podania na talerzu:
jogurt naturalny lub śmietana
prażone pestki dyni (dla starszych dzieci)
amarantus ekspandowany

 Przygotowanie:
 1. Dynię po umyciu kroimy w kostkę.
2. Pokrojoną dynię (ze skórką) zalewamy w garnku bulionem i gotujemy razem aż dynia zmięknie czyli ok. 20 minut.
3. Po tym czasie dodajemy imbir, czosnek, oliwę.
4. Gotujemy całość jeszcze przez 5 minut.
5. Korzystając z blendera blendujemy zupę na gładką masę.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty (lub mniej) smak, możemy kombinować z ilością imbiru i czosnku.

Zupkę podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, przełamując w ten sposób jej lekko ostry smak.
Na koniec zupę posypujemy ekspandowanym amarantusem (ekstra dawka żelaza) lub prażonymi pestkami dyni (w przypadku starszych dzieci i dorosłych).

Smacznego! 👍

Warzywa dyniowate 2017

Brak komentarzy