Obsługiwane przez usługę Blogger.

Żółte placki z kiwi


Kto jest ze mną od dłuższego czasu, ten wie, że bardzo lubię przyrządzać placki w ramach przekąski dla mojego W. Przygotowanie placuszków jest wybitnie proste i szybkie, mogę kombinować z różnymi owocami czy warzywami i w każdej kombinacji smakują oryginalnie. Mogę je zabrać ze sobą w podróż, czy na wyjścia i idealnie pasują do małej rączki. Zainspirowana wakacjami w słonecznej Portugalii, tym razem postawiłam na wersję nieco egzotyczną, bo placki są z kiwi, a do tego mają wyrazisty żółty kolor dzięki mące kukurydzianej. To co - próbujecie? Zapraszam na przepis.


Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki kukurydzianej
140 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek + odrobina oleju do smażenia
2 kiwi

Przygotowanie:
1. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
2. W jednym naczyniu umieszczamy jajka, mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny i olej rzepakowy, a następnie mieszamy dokładnie masę za pomocą trzepaczki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy masę na rozgrzaną patelnie (1 łyżka = 1 placek) i kolejno nakładamy na uformowane placki po jednym plasterku kiwi.
3. Smażymy placki po ok. 2-3 minuty na każdej ze stron. 
4. Po usmażeniu odkładamy na serwetkę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego 💋


Doskonały pomysł na śniadanie dla bobasa, czy też na małą przekąskę.

Brak komentarzy