Obsługiwane przez usługę Blogger.

Penne z fasolką i pomidorami

Makaron penne z fasolką i pomidorami chodził mi po głowie już od dłuższego czasu. Raz, że mój W uwielbia makaron i fasolkę szparagową, a dwa, że w moim lokalnym warzywniaku pomidory uśmiechały się do mnie już od dłuższego czasu. Ugotowanie tego obiadu zajęło mi ok. 30 minut, z czego najdłużej obierałam fasolkę 💚 i gotowałam makaron. Porcja wyszła bardzo duża, więc myślę, że spokojnie starczy dla 3 lub nawet 4 osobowej rodziny. Nam smakowało, więc polecamy. Przepis jak zawsze w linku i czekam na Wasze opinie.



Składniki:
ok. 300 g fasolki szparagowej (zielonej)
ok. 300 g makaronu w kształcie rurek
3 pomidory 
garść liści świeżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek 

Przygotowanie:
1. Fasolkę "obieramy" i kroimy na ok. 3 cm kawałki, a następnie gotujemy do miękkości w garnku. Ja gotowałam przez ok. 20 minut dla pewności, że będzie miękka.
2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
3. Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skóry. Później kroimy je w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i kolejno dodajemy posiekane pomidory.
5. W międzyczasie kroimy drobno liście bazylii i dodajemy je do pomidorów. Gotujemy całość przez ok. 5 min. Po tym czasie do garnka dorzucamy odcedzony makaron i fasolkę. Całość dokładnie mieszamy razem i podajemy ze świeżymi listkami bazylii.



Warzywa psiankowate 2017

Brak komentarzy