Obsługiwane przez usługę Blogger.

Omlet owsiany z masą serowo-bananową

Propozycja na Wasze jutrzejsze śniadanie według Natalii. Co powiecie na placek owsiany? Pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu placek doskonale sprawdzi się na śniadanie dla dziecka, ale także śniadanie dla całej rodziny - tak jak u Natalii. Placek wypada słodko, a jednak nie ma cukru. Kolor i wyrazisty smak nadajemy mu dzięki kakao, a naturalna słodycz wychodzi dzięki połączeniu serka wiejskiego z bananem. Ciekawe połączenia, prawda? Kto jest na tak - zapraszamy na przepis.


Składniki:
*na jedną porcję, czyli 1 placek
3-4 łyżki płatków owsianych (podgotowanych przez co najmniej 5 minut)
1 jajko
3-4 łyżki kefiru
1 łyżka kakao (możesz pominąć, jeśli akurat nie macie ochoty na czekoladowy smak)

Masa:
1 opakowanie serka wiejskiego lub 100 g (może być też tradycyjny twaróg)
1 banan
Przygotowanie:
1. Ugotowane płatki owsiane blendujemy blenderem na gładką masę.
2. Masę łączymy z pozostałymi składnikami tj. jajkiem, kefirem i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Masę umieszczamy na rozgrzanej patelni (najlepiej na patelni z powłoką anty-adhezyjną, czyli tzw. nieprzywierającą - dzięki temu nie ma konieczności dodawania oleju do smażenia) i smażymy pod przykrywką po kilka minut z obydwu stron.

Et voila! Placek gotowy. Zabieramy się za masę.

4. Banan i twaróg umieść w jednym naczyniu i zblenduj do otrzymania pożądanej konsystencji kremu.


Na wierzchu placka możesz umieścić orzechy lub owoce, które tylko dusza zapragnie 👌.

Smacznego 💗

Brak komentarzy