Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krupnik dla dzieci

Dzisiaj serwuję przepis na smakowity krupnik, idealny dla dzieci. W przypadku tych starszych, na wstępie dodam, że radzę odrobinę dosolić, ale mojemu małemu wikingowi (ponad 1 rok) smakuje również bez soli. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ponieważ nie wymaga ode mnie zbyt wiele wysiłku, a w swojej prostocie naprawdę pozytywnie zaskakuje niebanalnym smakiem. Smakuje dużym i małym, dlatego gotuję ją już po raz drugi w przeciągu ostatnich dwóch tygodni. Wpadajcie na posta po przepis.

Składniki:
2 l wody
2 marchewki
2 pietruszki
rozsądny kawałek selera 😄
1/2 cebuli
3 ziemniaki
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
1 nóżka z kurczaka (polecam z kurczaka zagrodowego)
4 łyżki kaszy jęczmiennej

Przygotowanie:
1. W garnku umieszczamy wodę i nóżkę. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy całość przez ok. 20 minut. Jeśli na wodzie zbierze się piana podczas gotowania, można usunąć ją łyżką. Do
2. W międzyczasie na tarce o dużych oczkach ścieramy obrane marchewki, pietruszki i selera. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do garnka z gotującą się nóżką. Gotujemy razem przez 20 minut. *

*Porada: jeśli nie lubisz ścierać warzyw na tarce i, tak jak ja, nie dysponujesz odpowiednią maszynką, która zrobi to za Ciebie, możesz wrzucić warzywa w całości i po 20 minutach wyjąć je z wody, odczekać aż przestygną i takie miękkie, ugotowane zetrzeć bezpośrednio do garnka z wodą.
3. Wyciągamy z garnka ugotowaną nóżkę i czekamy aż przestygnie. Po tym czasie wyciągamy z niej kostki, a pozostałe mięsko bardzo drobno kroimy i wrzucamy ponownie do gotującej się zupki.
4. Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę i dorzucamy do zupy razem z kaszą jęczmienną. Gotujemy całość jeszcze przez 20 minut.

Można podawać z drobno posiekaną, świeżą lub suszoną, zieloną pietruszką.

Polecam dodać również odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, no a w przypadku starszaków również dosolić, aby wydobyć z zupy jeszcze lepszy smak.

Smacznego!

Brak komentarzy