Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dyniowe babeczki bez cukru


Dzisiaj wyjątkowy wpis. Zdjęcia i przepis na babeczki przygotowała dla Was moja koleżanka Natalia, która od dziś będzie tworzyć bloga ze mną. O tym, że Natalia potrafi wyczarować pyszne smakołyki i ciasta bez cukru, przekonałam się już niejednokrotnie. Razem więc z naszymi maluchami gorąco polecamy Wam te bezcukrowe babeczki z dyni. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników, wypiekają się szybko, a przede wszystkich nadają się dla dzieci.


Składniki:
200 g puree z dyni
2 jajka
60 g mąki kukurydzianek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mleka w proszku lub kaszki dla dzieci
*opcjonalnie dla starszych dzieci troszkę cukru wg uznania 

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy puree z dynii - dynię kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy w piekarniku, aż zmięknie, a później blendujemy za pomocą blendera.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, czyli: puree z dyni, żółtka, cynamon, mleko w proszku (lub kaszkę).
4. Białka ubijamy na sztywną masę, a następnie dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając od dołu do góry, najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki.
5. Masę wlewamy do foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


Masa z przepisu wystarczyła na sześć babeczek, które znikały w zaskakująco szybkim tempie. 


Warzywa dyniowate 2017

Brak komentarzy