Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowy syrop na odporność dla dzieci


Dla niektórych wakacje już się skończyły, a moje mają się dopiero zacząć. Jutro całą rodziną lecimy do Portugalii. Czekałam na te wakacje bardzo długo. To już druga nasza tak daleka podróż z Wiktorem na pokładzie, jednak pierwsza wspólna podróż na pokładzie samolotu. W związku z tym mam masę lęków i obaw. Co aktualnie odzwierciedla stan zdrowia uczestników wycieczki. No bo kiedy wreszcie nadchodzi ten moment ekscytacji z wyjazdu, a tu aż trzy osoby z naszej szóstki musiały się rozchorować. Przypadek?👸 U mojego W skończyło się na szczęście na samym katarku, jednak musiałam działać szybko. Odgrzebałam gdzieś przepis na syrop wzmacniający odporność dla dzieci. Zrobiłam i.. sprawdził się. Myślę, że w sezonie jesienno-zimowym będę częściej przygotowywać domowe syropy dla dziecka i podawać mu w ramach wzmocnienia odporności małego organizmu. Przepis we wpisie.

Składniki:
2 cytryny (ja użyłam 1 cytryny, 1 limonki)
3 cebule
1 duży kawałek imbiru
Miód i cukier w ilości wg uznania

Przepis:
1. Dokładnie umyte cytryny lub limonki kroimy w plasterki razem ze skórką.
2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. To samo z cebulą - kroimy w krążki.
3. W naczyniu (np. słoik) układamy kolejno warstwy:

warstwa cebuli
zalewamy miodem lub zasypujemy cukren
warstwa cebuli
zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem
warstwa cebuli
zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem
warstwa imbiru
zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem
warstwa cytryn
zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem.

4. Słoik zakręcamy lub przykrywamy gazą/ tetrą/ ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 12 h (najlepiej na całą noc).
5. Po tym czasie zlewamy powstały syropek do osobnego naczynia i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

Ja podawałam W 1 łyżeczkę trzy razy dziennie - smakował mu ponieważ jest słodki.

Cytrynki i miód podobno lubią uczulać, więc upewnij się, że Twój maluch nie ma alergii na żaden z użytych składników.

Brak komentarzy