Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki kalafiorowe

Placki różnego rodzaju są u nas na topie od niedawna. Można je szybko przygotować, schować do pojemnika i wziąć ze sobą na wycieczkę czy spacer. Ba! Te placki pojechały z nami nawet w odwiedziny to pewnej małej księżniczki Julci. Dzieciaki zajadały ze smakiem. W przepisie nie ma ani grama soli, więc śmiało można je podawać maluchom. Placki są mięciutkie, no i co najważniejsze - smaczne! Zapraszam Was po przepis.

Składniki:
400 g kalafiora
1 marchewka
2 jajka
1 cebula dymka
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Kalafiora i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę dymkę drobniutko posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w jednym naczyniu.
2. Wbić jajka, a następnie dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną.
3. Wymieszać dokładnie całość.
4. Rozgrzać olej na patelni i za korzystając z łyżki formować placuszki na patelni.
5. Smażyć na każdej stronie po ok. 3-4 minuty.

Smacznego!


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy