Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron ryżowy z warzywami dla dzieci

Moje dziecko uwielbia makaron, więc kombinuję z nim bardzo często. Ostatnio, aby ograniczyć trochę makaron na bazie pszenicy, postanowiłam zrobić coś turbo łatwego z makaronem ryżowym. To danie spokojnie nadaje się nawet dla najmłodszych, pod warunkiem, że nikt nie ma uczulenia na sezam, bo olej sezamowy jest tutaj kluczowym składnikiem. Przygotowanie takiego obiadku dla malucha nie zajmie Wam więcej niż 15-20 minut. Podsumowując - kolejny błyskawiczny, smaczny i zdrowy przepis w poście. Zapraszam!


 Składniki:
garść makaronu ryżowego nitki
garść startej marchewki
garść startej cukinii
1 łyżka oleju sezamowego
(dla starszaków - 1 łyżeczka sosu sojowego)

Przygotowanie:
1. W garnku z wrzącą wodą gotujemy startą na dużych oczkach marchewkę i cukinię.
2. Po ok. 7 minutach dodajemy makaron ryżowy. Całość gotujemy jeszcze przez 6-7 minut.
3. Odcedzamy makaron z warzywami i umieszczamy w naczyniu, do którego dodajemy jeszcze olej sezamowy (i w przypadku starszaków dla smaku polecam też sos sojowy) i mieszamy całość dokładnie.

Gotowe 👌

Zamiast, lub oprócz, marchewki i cukinii możesz użyć dowolne warzywa, w zależności od tego, co lubi Twój szkrab.

Składniki w przepisie pozwolą na ugotowanie jednej porcji (lub dla mniejszych łakomczuchów - dwóch małych porcji).


Brak komentarzy