Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cynamonowe racuchy ze śliwkami


Ostatnio sporo u nas przepisów na placki, ale co ja poradzę, że dla takiego rocznego dziecka jest to przekąska idealna. Zabieramy je ze sobą na wyjścia do pudełeczka, podjadamy gdy siedzimy w domu w taki pochmurny i deszczowy dzień jak dziś, a zapach placków roznosi się po całym mieszkaniu. Co więcej - przygotowanie racuchów jest niemalże błyskawiczne. Kto chce - zapraszam po przepis na wersję racuchów z mąki razowej z dodatkiem cynamonu i śliwek. Mniam!

Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki razowej
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 6 śliwek (np. węgierek)
1-2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa (można pominąć)
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu umieszczamy: jogurt, mąkę (warto przesiać), jajka, olej, cynamon, proszek do pieczenia, a następnie mieszamy wszystkie produkty ze sobą (np. za pomocą trzepaczki).
2. Pozbywamy się pestek ze śliwek (można też je obrać, jeśli nie chcemy podawać dziecku skórek) i kroimy je na ok. 0,5 cm plasterki (wzdłuż).
3. Na patelni (najlepiej nieprzywierającej) rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy masę. 1 łyżka masy powinna przypadać na jeden placek. Placki bardzo urosną, więc warto je lekko "rozsmarować" na patelni. 
4. Od razu po nałożeniu masy układamy na plackach plasterki śliweczek. Smażymy, a po 2 minutach obracamy placki na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
5. Po usmażeniu warto odstawić placki na talerzyk z serwetką, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

SMACZNEGO 👄

Brak komentarzy