Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa tajska dla dzieci


Skąd pomysł na zupę tajską? A bo lubimy w domu gotować różnorodnie i lubimy, bardzo lubimy, kuchnię azjatycką. Długo już z Niemężem nie gotowaliśmy w takich klimatach, a bo jak W zaczął jeść inne rzeczy niż mleczko, to zaczęłam gotować raczej delikatnie i tak aby radził sobie z potrawami, czyli bardziej na miękko. Dlaczego piszę, że zupa jest dla dzieci? A bo jest dużo, ale to dużo, łagodniejsza niż taka, którą dostaniecie w każdej dobrej tajskiej restauracji. Czy jakiś Taj byłby zachwycony moją zupą? Pewnie nie, ale moje dziecko zjadło jej aż dwie porcje, dlatego z ręką na sercu polecam ją Wam i Waszym Pociechom. Przepis na spory garnek lekkiej zupy tajskiej znajdziecie w tym wpisie. Zapraszam!

Składniki:
2 l wody
1 biała część pora
1 marchewka
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 garść fasolki szparagowej
350 g fileta z dorsza (ja dałam polędwicę)
1 łyżka soku z limonki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g makaronu ryżowego nitki 

*do podania:
1 garść posiekanej dymki
1 garść posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:
1. Wodę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
2. Marchewkę i pietruszkę obrać. Posiekać w plasterki i dodać do garnka. Pora również posiekać drobno w półplasterki i dodać do garnka. Ząbki czosnku pokroić w plasterki i także dodać do garnka.
2. Fasolkę szparagową obrać o pokroić w kawałki o ok. 2 cm długości. Dorzucić do garnka.
3. Wszystko gotować razem przez ok. 30 min.
4. Następnie paprykę oczyścić z pestek i pokroić w plasterki (możesz wcześniej podpiec ją w piekarniku aby zdjąć skórkę). Dorzucić do garnka.
5. Rybkę umyć i wrzucić do garnka. Zagotować razem przez 5 minut.
6. Zupa niech się nadal gotuje, a w międzyczasie należy rozpuścić olej na patelni i dodać: curry, słodką paprykę i imbir. Po podsmażeniu przelać całość do garnka z zupą.
7. Dodać mleko kokosowe. Wymieszać i przestać zagotowywać zupę.

Podawaj z makaronem ryżowym (ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu), posiekaną dymką i kolendrą. Prawda, że mniam? 💖


Brak komentarzy