Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki jogurtowe z jagodami

Sezon na jagody rozkręca się pełną parą. Dla mnie najpyszniejszy jest tradycyjny koktajl z jagodami. O dziwo mój W, pomimo że nie przepada za jogurtem naturalnym, też polubił jagody w takiej wersji. Do rzeczy. Postanowiłam, że ugryziemy jagody inaczej i przygotowałam rewelacyjne placki jogurtowe z jagodami na mące ryżowej. Jeśli nie masz mąki ryżowej pod ręką, możesz spokojnie dodać mąkę pszenną. Przygotowanie placków zajęło mi nie więcej niż 20 minut, czyli u mnie bez zmian - szybko, prosto i smacznie. Zobaczcie przepis.


Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego dla starszych dzieci)
200 g mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże garście jagód
masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżka)

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu umieścić jogurt naturalny, jajka, obraną i posiekaną laskę wanilii. Wymieszać trzepaczką.
2. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia (najlepiej przesypując przez sito) do masy, cały czas mieszając ją trzepaczką.
3. Dodać jagody i delikatnie wymieszać całość łyżką.
4. Na patelni rozgrzać masło klarowane (odrobinę). Następnie umieścić po łyżce lub dwóch łyżkach masy formując na patelni placki. Zwróćcie uwagę aby placki nie stykały się ze sobą.
5. Smażyć po ok. 3 minuty na każdej stronie aż do wyczerpania masy.

Mała porada:
Między kolejnymi partiami placków, warto przetrzeć patelnię chociażby wacikiem lub szmatką (nie poparz się!) i nałożyć ponownie odrobinę oleju. W ten sposób unikniemy przywierania i przypalania się placków.





Brak komentarzy