Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik dla dzieci


Dziś miałam podzielić się z Wami zupełnie innym przepisem, bo prawdę mówiąc byłam przekonana, że wczorajszy chłodnik nie podpasuje mojemu małemu brzdącowi. Na wszelki wypadek zrezygnowałam jednak z soli, w końcu każdy sam może dodać ją już kiedy zupa znajdzie się finalnie w talerzach. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mój W po jednej łyżeczce chłodniku, którą podkradł swojemu Tacie, zażądał więcej donośnym krzykiem. Skończyło się na tym, że spałaszował całą swoją małą miseczkę. Przepis ląduje na blogu i wklejam go tu z nadzieją, że znajdą się jeszcze inni miłośnicy tej zupki na zimno. Uwaga - mój chłodnik dla dzieci ma w składzie kefir i śmietanę, więc jeśli Wasze Maluchy nie tolerują nabiału, to mimo tego, że zupa jest pycha - nie namawiam. Pozostałych zapraszam do lektury 💨 .



Składniki:
1 pęczek botwinki
500 ml bulionu 
*(ja ugotowałam na składzie: 500 ml wody, 1 marchewka, 1 pietruszka korzeń, 2 gałązki selera naciowego, 5 gałązek natki pietruszki, 1 por, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku)
400 g kefiru
400 g śmietany 18%
1 garść koperku
1 garść szczypiorku
4 ogórki gruntowe (małe)
1 łyżeczka octu winnego
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
1. Ugotować bulion na wybranych warzywach.
2. Botwinkę bardzo drobno posiekać, w tym młode buraczki i 1/3 liści botwinki) i następnie dodać pokrojone buraczki i łodygi do bulionu (bez liści). Całość gotować razem jeszcze przez ok. 15 minut. Na koniec dodać liście i gotować jeszcze przez 5 minut.
3. Całość wystudzić.
4. Do wystudzonego bulionu z botwinką dodać:
- kefir
- śmietanę
- posiekany drobno koperek
- posiekany drobno szczypiorek
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- ocet
- obrane i drobno posiekane ogórki gruntowe 
5. Całość razem wymieszać. Serwować na chłodno.

Chłodnik najlepiej podawać po kilku godzinach od przygotowania kiedy to wszystkie składniki dokładnie się przegryzą, a buraczki z botwiny puszczą soki. 

Jednak z doświadczenia wiem, że może być trudno odczekać - u nas chłodnik znikał na bieżąco.
😀😀😀


Brak komentarzy