Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa krem z kalafiora


Zupa krem z kalafiora to genialne rozwiązanie, kiedy chcesz żeby obiad ugotował się praktycznie sam. W tym przepisie trochę zaszalałam i do garnka wrzuciłam po trochu wszystkiego co akurat znalazłam w lodówce mojej Mamy. Ta zupa może być również ekstra rozwiązaniem jeśli planujesz dopiero wprowadzić kalafior do diety swojego dziecka. Maluch z pewnością się nie zrazi! U mnie jak zwykle gotujemy szybko, prosto i smacznie. Zapraszam na przepis!


SKŁADNIKI

1 kalafior
3 małe ziemniaki
100 g śmietanki 30% (lub innej)
* Warzywa na bulion: 
(możesz ugotować bulion z tego, co akurat masz w lodówce lub co lubi/ może jeść Twój Maluszek. Mieszaj i wybieraj, a poniżej mój wybór)
2 l wody
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
5 łodyg natki pietruszki
5 łodyg kopru
2 liście jarmużu
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 cebula
1 ząbek czosnku 

PRZYGOTOWANIE

1. W jednym garnku umieść wodę wraz z warzywami na bulion (marchew, pietruszkę korzeń i cebulę obierz przed wrzuceniem do wody). Zagotuj wszystko razem i gotuj jeszcze pod przykryciem na "małym ogniu" przez ok. 45 minut)

2. Po tym czasie z bulionu wyjmij warzywa, które są w kolorze innym niż biały lub kremowy, czyli w moim wypadku: marchew, natkę pietruszki, koper, jarmuż, ziele angielskie, liście laurowe.

3. Następnie dodaj pokrojony kalafior oraz obrane i również drobno pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko razem pod przykryciem jeszcze przez ok.20 minut.

4. Poczekaj aż zupa trochę przestygnie i dodaj śmietankę. Następnie wszystko zblenduj na gładką masę za pomocą blendera.

Jeśli w swojej diecie nie spożywacie nabiału możesz spokojnie pominąć etap dodawania śmietanki.


Brak komentarzy