Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki jogurtowe z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Korzystamy więc ile wlezie i jemy wszystko z dodatkiem truskawek - makaron z truskawkami, ryż z truskawkami, truskawki solo, sernik z truskawkami, galaretka z truskawkami, znowu truskawki solo i tak w kółko. W końcu padło na placuszki z truskawkami. Dla dorosłych - wersja z cukrem, dla najmłodszych wersja bez - lub jak kto sobie życzy. U nas występowały jako popołudniowa przekąska dla Wiktorka i wieczorny deser dla naszych piątkowych gości. Wszyscy twierdzili, że placki są smaczne, więc śmiało polecam! Przepis we wpisie.


Składniki:
300 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 laska wanilii (*lub opakowanie cukru wanilinowego 16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki
300 g truskawek
2 łyżki oleju roślinnego + olej do smażenia
*opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Umyte truskawki pokroić w paski o grubości do 0,5 cm.
2. Żółtka oddzielić od białek i umieścić w osobnych naczyniach. Białka ubić na sztywną masę za pomocą miksera.
3. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, oraz pokrojoną drobno laskę wanilii (lub cukier wanilinowy i cukier puder, jeśli zdecydowałaś się go dodać). Wymieszać wszystko razem. Następnie dodać jeszcze jogurt i olej. Zmiksować wszystko razem.
4. Do masy dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.
5. Na dużej rozgrzać olej. Nakładać masę za pomocą łyżki (1 łyżka przypada na 1 placek). Zachować odstępy między plackami, ponieważ będą rosły. Po ok. 30 sekundach nałożyć na placki po ok. 2 -3 plasterki truskawek. Smażyć jeszcze przez ok. 1,5 minuty. Następnie obrócić i smażyć do zarumienienia.
5. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk z serwetką, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Powtórzyć czynności, aż do zużycia całej masy.

SMACZNEGO 💗


Brak komentarzy