Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słodkie muffinki bez cukru

Nasze weekendowe szaleństwo czyli słodkie muffinki, a jednak bez cukru 👌. No dobra - w wersji dla dorosłych dodałam białą czekoladę, żeby dorośli nie narzekali, że jednak za mało słodkie. Jednak jak w reklamie - naszych małych słodziaków nie trzeba dosładzać, więc moje muffiny są prawie fit. Ja nie mam ręki do wypieków, a jednak ciacha wyszły bardzo fajne, więc myślę, że udadzą się każdemu. Kto chętny na przepis - zapraszam na post!



Składniki:
2 szklanki mąki (ja dałam pszenną)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
130 g miękkiego masła
2 banany
1 jajko

*opcjonalnie 1 tabliczka białej czekolady (w wersji dla dorosłych👮👯)

Przygotowanie:
1. W jednej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
2. Jajko ubić na lekką piankę.
3. Masło rozpuścić na patelni tak aby otrzymać płynną konsystencję. Poczekać aż lekko przestygnie.
4. W osobnej misce umieścić mleko roślinne, roztopione masło, ubite jajko, banany w kawałkach. Wszystko razem zblendować za pomocą blendera.  

* jeśli decydujesz się dodać białą czekoladę to jest to odpowiedni moment 😋. Pokrój czekoladę na drobne kawałki i zblenduj z pozostałymi składnikami.

5. Połączyć składniki z obu misek i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby nie było grudek.
6. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Doglądaj muffinek co jakiś czas, a przed wyjęciem sprawdź czy są lekko zarumienione od góry - to znak, że czas je wyjąć z piekarnika.

Po ostygnięciu - można jeść! Smacznego!



Miały to być muffinki bazyliowe, ale koncepcja się zmieniła, a bazylia została, dlatego użyłam jej do dekoracji 💚

U mnie przepis starczył na 11 muffinek.


Brak komentarzy